OFTE STILTE SPØRSMÅL

Grunning er nødvendig for å få et fint resultat. Du redusere faren for skjolder på underlaget og malingen trekker inn jevnere. Dersom du skal male panel eller treverk er grunning viktig for å unngå at kvistene blir synlige gjennom malingen. Grunningen bidrar også til at maling får godt feste på underlaget. Selv om det kan være kjedelig å grunne, er det viktig for å få et fint og varig resultat.

Kjøkkenet er ofte et rom med slitasje i form av hyppig vasking og varme fra ovn og komfyr. Du bør derfor velge en robust maling som er vaskbar.

En tommelfingerregel er at en liter maling vanligvis vil dekke en vegg på 10 kvadratmeter. For å finne ut hvor mye maling du trenger måler du veggene du skal male, og trekker fra arealet på dører, vinduer og andre flater du ikke skal bruke malingen på. Har du 100 m2 vegg så trenger du 1×10 liter maling per strøk. Deretter bør du gange dette med to for å få kvadratmeterstall for to strøk.  Det kan hende at veggen du skal male har behov for mer en to strøk. Anbefaler derfor alltid å kontakte fagfolk før du starter med ditt malerprosjekt.

Start med et mindre område av veggen eller det du skal male. Start øverst og rull ned mot gulvet i én lang, jevn bevegelse. La alltid neste rulling overlappe den forrige og overlapp alltid på våt maling. Dypp malingsrullen hyppig. Ikke spar på malingen ettersom for lite maling kan gi skjoldete resultat. Mal raskt, men med jevne bevegelser. Skal du male tak eller en høy vegg kan det være enklere å holde et høyt tempo og jevnt resultat om du bruker et forlengerskaft. Et tips kan være å male med vinduet åpent for å unngå at malingen tørker for fort.

Her anbefaler vi at du bruker en skrape og stålbørste. Du trenger ikke å fjerne maling som sitter godt, kun det som er løst.  Det er viktig at du alltid skraper i bordenes lengderetning og ikke på tvers. Da er det fare for at du river opp treverket. Slåtbørsten er perfekt for å få bort løse fibere.  Husk alltid å grunne de plassene du har skrapet bort maling. Vi anbefaler oljegrunning.

Det er viktig med grundig vask av huset før du begynner å male. Forurensing, pollen og smuss fester seg på kledningen din, som gir dårlig feste for malingen.  En kledning som ikke er vasket skikkelig skaper også grobunn for alger og sopp, noe man ikke ønsker!

Sjekk fuktnivået for å vær sikker på at malingen er tørr. På kledningen bør fuktnivået ligge på maks 18 prosent, mens på dører og vinduer bør det ikke overstige 12 prosent. En rimelig fuktmåler får du kjøpt for noen få hundrelapper. Det er noe du alltid bør ha liggende hjemme.

Vær og vind påvirker tørketiden. Det kan derfor være vanskelig å gi en konkret anbefaling på hvor lenge malingen må tørke. Med en fuktmåler får du de svarene du trenger

En vindustrape er det mest effektive å bruke når man skal fjerne maling fra vindu. Skulle malingen mot all formodning ikke gå bort ved bruk av vindusskrape, kan malings fjerner være et alternativ. Anbefaler at du tar kontakt med fagfolk før du kommer til dette steget.

Prøv først å skrape bort malingen. Alternativt kan du pusse eller bruke en malingsoppløser. Så sant malingen ikke sitter veldig godt, er det mulig å bruke skrape for fjerne dette. Det er veldig viktig at du skraper i treets retning. Skaper du på tvers kan treverket skades.

Om du ikke får bort malingen ved hjelp av skraping, finnes det flere alternativ.  Ta kontakt med oss for å få gode tips og veiledning.

Løs maling fjernes med stålbørsting eller med høytrykksspyling, eventuelt med varmt vann. Utstyr til dette kan leies.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Selvrensende maling er en stor fordel om du skal male huset eller noe annet utendørs. Malingen holder seg fin lenge og sparer deg for vedlikehold! Skitt, asfaltstøy, sopp og andre urenheter har vanskeligere for å feste seg på boligen din. Det renner også lettere av i regnet. Vi har Drygolin-maling som både er selvrensende og vannavvisende allerede én time etter påføring.

De fleste velger matt maling til taket. Maling med glans kan gi gjenskinn fra vinduene. Derfor er det vanligst å gå for en matt maling for å dempe gjenskinn.

Ulike flater og materialer trenger forskjellige behandling. Ta kontakt med oss for å finne malingen som passer best for deg og ditt behov. Du kan også komme innom vår butikk for å se fargevalgene.

Det selges mest matt eller halvmatt maling til gipsvegger. Her er det et bredt utvalg! Dersom du skal male et sted der du vet det er nødvendig å vaske fra tid til annen bør du velge en halvmatt maling. Dersom du ønsker deg et blankere resultat kan vi anbefale Sens fra Jotun.

Kommer an på hvilken tapet type du skal male på. Dette kan være papirtapet, vinyltapet eller tekstilstrie. Ta gjerne bilde av tapeten du ønsker å male og oss før du setter i gang.

Grunne

En tapetsert vegg som ikke er helsparklet, må alltid grunnes med tapetgrunning hvis du ønsker et fint sluttresultat. Uten grunning kan tapetet reagere på malingen og begynne å boble. Påfør grunningen etter anvisning fra malingleverandøren. / på produktet / på malingsspannet.

Maling

Første strøket vil ikke bli helt jevnt og det er heller ikke meningen. Start litt inn på veggen og rull i hele lengder fra topp til bunn. Mal én vegg om gangen, så malingen ikke tørker. Husk å jobbe deg ferdig med hele veggen før du tar en pause. Da unngår du skjolder.

Fyll rullen godt med maling ved å bruke hele rulleflaten. Jobben går raskere og du får et jevnere malingsstrøk. Dersom du må bruke kraft på rullen, er det på tide å dyppe rullen i malingen igjen.

For å gå i gang å sparkle trenger du: Bredsparkel 150mm, bredsparkel 350mm, Perf-a-tape papirremse og slipebrett i metall med borrelås.

Se filmen der Fargerike viser hvordan du selv kan sparkle.

For å lese mer om steg for steg, trykk her.

Normal tørketid er ca. et døgn. Hvor tykt laget med sparkel er vil påvirke tørketiden. Høy luftfuktighet vil forlenge tørketiden. Dersom du har dårlig tid kan du øke temperaturen i rommet i tillegg til å sette inn en vifte. Det kan igjen redusere tørketiden.

Vi har egne malinger til tak, panel og annet treverk. Alt fra helmatt til blank. Husk å rengjøre og grunne taket før du går i gang med malingen. Da får du et fint resultat og unngår at kvistene viser gjennom malingen. Mal taklistene med samme maling som paneltaket.

Start med å rengjøre panelet. Dersom det er ubehandlet bør du også grunne det for å unngå at kvistene viser gjennom malingen. Ujevnheter kan sparkles og slipes. Om ønskelig kan du ta nok et steg med grunning.

Nå kan du gå i gang med selve malingen. Vi anbefaler å male to strøk for å få et fint og varig resultat.  Mellom strøkene anbefaler vi at du sliper lett med et fint sandpapir, gjerne 180 korning eller finere. Det gjøres for å få god heft og for å fjerne støv som eventuelt har festet seg i malingen etter første strøk. Dette er spesielt viktig hvis du velger en blank maling.

Fargerike har laget en video som fortelle hvordan du går frem om du skal male panel og annet treverk.

Følg instruksene på malingsspannet. Noen malingstyper tørker fort og du kan begynne på strøk nummer to allerede etter 2-6 timer. Det vil variere fra maling til maling hvor lang tørketiden er. Temperaturen og luftfuktigheten i rommet vil også påvirke tørketiden.